2018. február 21. szerdaLébényi Rabi-tó

Lébényi "Rabi-tó"

A Hanság felől érkező bormászi és borjúdűlői belvízlevezető csatornák vize egyesülve a lébényi belvízlevezető csatornával Lébény község határában, annak dél-nyugati részén egy áramló vizű, 4 részből álló vízrendszert alakított ki, melynek gyűjtő neve a Rabi-tó. A víz területe 3,2 ha, hossza kb. 800 méter, szélessége változó, 7-40 méter. A meder talaja iszapos, vastagsága változó. A vízpart egyik oldalon erdővel benőtt, a másik oldalon nádas, bozótos, helyenként puha, tőzeges, lápos, másutt enyhén meredek. A vízterület vizi-növényzettel jól benőtt, partszélben a nád és a sás a meghatározó.

A lébényi rabi-tó elhelyezkeése

A horgászható vízszakasz felső végénél halrács, míg az alsó végénél zsilip és halrács is található. A víz felett egy fahíd is átível, mely a 2 part közötti gyalogos közlekedést segíti.
A Győrtől kb. 25 km távolságra fekvő Lébény község horgászai már 50 évvel ezelőtt a Szigetköz H.E. nagy családjába integrálódtak és a Rabi-tó akkori kedvező vízviszonyai, halbősége, valamint a kedvező horgászati lehetőségek alapul szolgáltak egy szervezett keretek között működő horgászközösség létrehozására. A nagy létszámú helyi horgászközösségnek napjainkban is biztosított az utánpótlása, a helyi iskolában horgászszakkör mûködik.
A lébényi Rabi-tó Lébény nagyközség gyöngyszeme. Természeti szépségével nemcsak a horgászok kikapcsolódását szolgálja, hanem kedvelt kirándulóhely is. A terület védett láp és mocsár. Az enyhén kanyargós tökleveles víz kiváló horgászhelyeket rejt, ugyanakkor a csendet, a nyugalmat és a madárdalt kereső természetet kedvelő embernek is élményt nyújtó kirándulóhely. A víz őshonos halai között megtalálható a csuka, a harcsa, a balin, a compó, a ponty és a keszegfélék, de sajnos napjainkra az aranykárász szinte teljesen eltűnt.
Az egyesület éves rendszerességgel 20-25 mázsa halat telepít a tóba, főleg pontyot, de az elmúlt években került a vízbe compó és ezüstkárász is.
A vízpart árnyékot adó fái alatt kellemes kikapcsolódást nyújt a horgász számára az állóvízi horgászat, melyet fenekezős és úszós módszerrel művelnek. Az 1-1,5 méter mély víz és a telepített halak fajtája meghatározza az alkalmazott horgászmódszereket. Pontyra a közepes erősségű 3-3,5 méter hosszú teleszkópos horgászbot, peremfutós orsó, 0,25-0,30-as damil, 3-5 gr-os úszó, illetve fenekezésnél az önetető és a közepes nagyságú pontyozó horog a leggyakrabban használt felszerelés. A csali lehet kukorica, csonti, giliszta. Csukára a legjobb módszer az úszós vízközti élőhalas szerelék. A tó Győr és Mosonmagyaróvár felől is az M1-es autópályán, illetve az 1-es főúton közelíthető meg. Lébény községben Tárnokréti irányába kell menni, a lébényi futballpályánál balra kell fordulni és 150 méter után elénk tárul a horgásztó.

Belépés